Blog

Jazz’ n Flow – A Jóga Világnapja az Anahitában – 2017. június 25.

2017. június 25., 18:00–20:00

Jazz'n Flow - A Jóga Nemzetközi Világnapja az Anahitában

Élőzenés, áramló gyakorlás a jóga és a jazz kedvelőinek
Az órát vezeti: Brávácz Alexandra jógaoktató
Az élőzenét biztosítja: Párniczky András gitárművész
A Jóga Világnapja alkalmából várunk egy rendkívül izgalmas és különleges jógaórára, 2017. június 25-én, vasárnap 18 órától. A jógaóra 90 perces. Előtte egy rövid bevezetőt hallhattok és utána pedig megbeszéljük a tapasztalásokat.

Az eseményen Párniczky András jazz-zenész is részt vesz, aki a világhírű angol gitárost, John McLaughlint idézi meg az eseményen. McLaughlin, aki évekig Miles Davissel játszott arról is ismert, hogy az indiai klasszikus zenét építette be saját stílusába, ezért indiai guruja, Sri Chinmoy azt a nevet adta, neki, hogy "Mahavishnu", azaz a "Nagy Visnu". Visnu isten a hindu isteni hármasság fenntartó alakja.

McLaughlin Grammy-díjas, "Az Év Gitárosa" és "A Legjobb Jazz Gitáros" díjakkal kitüntetett művész, a Rolling Stone magazin szerint a valaha élt 100 legjobb gitáros között van.

Párniczky András magyar jazz-gitáros, tanár, az európai jazzszíntér elismert és kiemelkedő személyisége. A több, mint tíz éve működő saját zenekara, a Nigun együttes, a hagyományos zsidó zenét ötvözi a jazz-el. Mellette a Párniczky Quartettel Bartók feldolgozásokat játszanak. András az improvizáció nagy mestere és kedvenc zenésze természetesen McLaughlin.

A gyakorlást kezdőknek is ajánljuk, akik még sosem jógáztak, de azokat is várjuk, akik régebb óta gyakorolnak, viszont inspirációra és egy különleges alkalomra vágynak. Természetesen jazz rajongókat is szeretettel látunk, akik esetleg csak a zenére kíváncsiak és nem szeretnének jógázni, külön helyet biztosítunk nekik a teremben.

Ünnepeljük együtt a jógát, örüljünk együtt, hogy van egy ilyen eszköz a kezünkben!

A kedvezményes belépő erre az alkalomra 1500 Ft.

2015 óta ünnepeljük világszerte a jógát, amivel India miniszterelnöke, Narendra Damodardas Modi szerette volna felhívni a figyelmet a jóga hagyományára. 2014 szeptemberében New Yorkban, az ENSZ közgyűlése előtt tartott, klímaváltozásról szóló beszédében hívta fel a figyelmet arra, hogy a megoldás az ember életmódjában, értékrendjében, felfogásában bekövetkező változáson múlik, és a jóga valójában ezt segíti.

A jóga nem sport vagy tornagyakorlat, hanem az ember életmódjának, értékrendjének, hozzáállásának a megváltoztatásáról szól - mondta Narendra Modi, aki maga is jógázik és nagyon sokat köszönhet a gyakorlásnak.

Végül az ENSZ Közgyűlése június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánította. Az ENSZ történetében ez volt eddig a legtöbb nemzet által támogatott javaslat (Indiát 175 nemzet támogatta az előterjesztésben). Amellett, hogy elsöprő többséggel szavazták meg, rekordidő alatt fogadták el.

Ezzel az ENSZ elismerte a jóga "holisztikus szemléletét az egészség és a jólét területén", valamint, hogy a jóga gyakorlása, és minél szélesebb körben való terjesztése az egész világ számára hasznos. A dátumra sem véletlenül esett Narendra Modi választása, hiszen június 21. Szentivánéj, a nyári napforduló napja, mely a leghosszabb nap az északi féltekén.

(Mivel június 21. ebben az évben hétköznapra esik, ezért pár nappal később, vasárnap tartjuk az Anahitában a világnapot.)